Achtergrond informatie
Suriname heeft in 2009 haar National Capacity Self-Assessment1 (NCSA) uitgevoerd waarbij er prioriteit gebieden voor capaciteitsversterking zijn geïdentificeerd gelet op biodiversiteit, klimaatsverandering en land degradatie. Hoewel de NCSA is gericht op capaciteitsversterking ter uitvoering van de 3 Rio conventies t.w. UN Convention on Biological Diversity (UNCBD), UN Convention to Combat Desertification and Drought (UNCDD) en UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), is gebleken dat de capaciteitsversterking niet alleen bedoeld is voor slechts één sector maar meerdere zoniet allemaal in Suriname. De benadering van dit project is dus multi-sectoraal vandaar dus de cross-cutting capacity development.
De cross-cutting prioriteitsgebieden zijn namelijk:
1. De Publieke sector en fysieke planning Interdepartementale samenwerking Duidelijke mandaten en verantwoordelijkheden 2. Institutionele versterking en onderzoek Verbeterde beheer van natuurlijke hulpbronnen Data en informatie collectie Nationale inventarissen en databanken 3. Geïntegreerd systeem of raamwerk De Milieuraamwet 4. Communicatie De communicatie tussen sectoren onderling
1 Rutger de Wolf et. al, National Capacity Self-Assessment Report, Ministry of Labour, Technological Development and Environment & UNDP, Paramaribo, Mei 2009
2
Coördinatie van awareness activiteiten
Dit project is vooral gericht op het ondersteunen van Suriname om te voldoen aan de verplichtingen aan de eerder genoemde Rio conventies en het integreren van Milieu Management in onze Nationale Planning.
Doel en uitkomsten van het project
Het doel van dit project is het genereren van voordelen door verbeterde besluitvormingsmechanismen en lokale planning alsook ontwikkeling in Suriname door vooral bestaande informatie systemen die betrekking hebben op de 3 Rio Conventies te harmoniseren en uiteindelijk internationaal geaccepteerde meetstandaarden en methodologiën te integreren2.
Om dit doel te bereiken zal dit project gericht zijn op 3 uitkomsten namelijk:
1. Verhoogde capaciteit van beleidsmakers en stakeholders voor het beheer van milieu planning en de processen dat zal leiden tot betere besluitvorming die te maken heeft met de voordelen door vooral beter gebruik te maken van informatie en kennis e.g. GIS, kennisplatfora en interactieve portalen; 2. Verbeterde nationale capaciteit voor een effectieve en gecoördineerde beheer en implementatie van de Rio conventies; en 3. Continue financiële ondersteuning voor de effectieve implementatie van de verplichtingen van de Rio conventies.